✔️ Lactosevrij
130 stuks
Ingrediënten vulling
• Kokend water
• 1 kilo gemalen amandelen
• 200 g gemalen sesamzaadjes
• 2 etl gemalen anijs
• 200 g gesmolten roomboter
• 1 etl kaneel
• 3 scheutjes oranjebloesemwater
• 2 pakken filodeeg
• Bloem
• Water
• 1 fles zonnebloemolie
• 2,5 flessen honing
• Scheutje oranjebloesemwater
• Resterende gemalen amandelen
Bak de amandelen voor 15 minuten in een pan met kokend water. Bak de anijs en sesamzaadjes apart voor 3 minuten.
Maal de amandelen, sesamzaadjes en anijs fijn. Bewaar een deel van de amandelen om te garneren.
Smelt ondertussen de roomboter in een pan.
Doe de gemalen amandelen, sesamzaadjes en anijs in een diepe kom. Doe de kaneel en oranjebloesemwater erbij en meng alles goed samen. Zeef de gesmolten roomboter en giet deze beetje bij beetje erbij. Wanneer het mengsel plakkerig genoeg is om een bal te maken zit er genoeg roomboter in.
Meng de bloem en water in een kom tot een plakkerig mengsel.
Snijd de filodeeg door de helft. Leg een stuk filodeeg op een bord en vouw deze tot net voor de rand.
Leg een stuk mengsel aan het begin en vouw te punten naar elkaar. Nu vouw je telkens naar de zijkanten van de filodeeg. Wanneer er uiteindelijk een stuk filodeeg overblijft vouw je deze naar binnen en plak je het dicht met de bloemmengsel.
Verhit de honing en oranjebloesemwater in een pan tot het glad is.
Verhit de zonnebloemolie in een diepe pan. Bak zoveel mogelijk van de briwat tegelijk. Wanneer de briwat goudbruin zijn doe je ze gelijk in de honing. Druk ze voorzichtig naar beneden en laat ze kort staan. Het geheim van mijn moeder is om de olie na elke
portie te laten afkoelen.
Dit voorkomt dat de buitenkant sneller gaar wordt dan de binnenkant.
Garneer de briwat met de gemalen amandelen.
Reactie plaatsen
Reacties